Игрите на покер в България – между спорта и късмета

България има тесни отношения със света на покер игрите. Държава, вземаща участие на турнирите от EPT, WSOP и WPT, България всяка година произвежда нови имена в покера, които печелят важни игри по целия свят. Най-успешният български покер играч е Атанас Георгиев, който и тази година ще носи титлата „Покер посланик на Унибет”. И въпреки това в България все още не са организирани големи покер турнири, с изключение на Balkan Poker Tour през 2010 г. Но European Poker Tour, най-големият покер турнир в Европа и един от най-известните в света е провеждан в някои държави в близост до нас, но все още избягва България. Защо се получава така? Причината е в регулаторния режим на покера в България.

Думата покер не фигурира в закона за хазарта, но това далеч не означава, че онлайн играта е регламентирана. Новият проектозакон за хазартните игри е считан за дискриминационен. Има изисквания за наличие на опит в организирането на хазартни игри на територията на България поне 5 години, банковата сметка на чуждестранните компании за приемане на залози и плащане на печалби да е в българска банка, а също така и да има стационарни пунктове за приемане на залози във всяка област на страната. Проблемът, произхождащ от това е, че България от страна с голям апетит към покер игрите, се превръща в място избягвано от организаторите на международните турнири. И наистина ако промените в закона действително бъдат приети това много ще затрудни, да не кажем че ще е направо невъзможно чуждите компании да предлагат своите онлайн покер услуги на наша територия.

Но спасението идва… дори и бавно, но идва. Покерът е признат за мисловен спорт в света. Българската федерация по турнирен покер е приета за член на Международната федерация по покер – IFPOKER, което отваря широко вратите за българските играчи и позволява пазара да се развие със зашеметяващи темпове.

Международна асоциация на мисловните спортове – IMSA официално обяви покера за мисловен спорт, което е наистина голям напредък. В близко бъдеще може да видим намиране на решение от институциите във връзка покера, което би дало шанс някои от големите международни турнири по покер да бъдат организирани и в България. Дотогава обаче нека не преставаме да играем!

Online-Poker