Миралем Пянич – Новият Жуниньо за Лион

Miralem Pjanic

Всички футболни фенове знаят кой е Жуниньо Пернамбукано – брилянтния Бразилски техник, чиито топовни свободни удари и красива и креативна игра в полузащитата изведоха Лион до седем поредни титли във Франция. Преди пристигането на Жуниньо през 2001 Лион никога не беше печелил титлата.

След заминаването на вече 34- годишния Жуниньо за Катар, вакантния номер 8 на Сен Жерлан бе взет от младия босненец Миралем Пянич. И засега той се справя добре с тази нелека задача.

Пристигнал в Лион през 2008 само на 18 год. за сумата от £7 млн., Пянич започва да показва истинската си стойност за клуба.  Впечатляващия старт на сезона накара треньора Клод Пюел да го махне от пейката и да му даде водеща роля в полузащитата на клуба, което се видя отлично при разгрома над Дебрецен в Унгария. Пянич беше основната движеща фигура с 2 асистенции и прекрасен гол от свободен удар, който ни напомни за предишния владелец на фланелката с №8. (ВИЖ ВИДЕОТО ПО ДОЛУ)

Роден е в Босненската част на бившата Югославия, но е отгледан в Люксембург след като семейството му бяга от Босна по време на войната. Забелязан е от скаутите на френския Метц само на 14, докато играе за люксембургски отбор. След отличната му игра за младежките гарнитури на Метц през  2007/2008 само на 16 Пянич е прехвърлен в първия отбор на Метц. За Метц изиграва 32 мача с 4 гола, и на другата година подписва с Олимпик Лион.

Макар да не получава много шансове за игра през 2008/2009, тази година  Босненския национал се превръща в метронома който води ритъма на игра на Лион от позицията зад нападателите. Пянич имаше и блестящи прояви (3 гола) в Шампионската вкл. победния гол срещу Фиорентина.

>Заедно с още от младите таланти  като Ведад Ибишевич, Звездан Муслимович и Един Дзеко, Пянич водиБосна и Херцеговина към спечелване на място на Световната Купа в ЮАР през 2010, което само по себе си ще е страхотен успех за младия отбор.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *